GZA Ziekenhuizen zet oudere zorgvragers in de bloemetjes van 21 t.e.m. 27 november 

Op 21 november start de week van de oudere zorgvrager. Bij GZA Ziekenhuizen staan er die week allerlei activiteiten op het programma om oudere zorgvragers extra in de watten te leggen en ouderenzorg meer in de kijker te zetten. 

In de week van 21 november zet GZA Ziekenhuizen haar oudere zorgvragers – letterlijk – in de bloemetjes. “Alle ouderen die op onze geriatrische afdelingen zijn opgenomen, krijgen deze week een bloemenplantje. Daarmee willen we benadrukken dat het belangrijk is om zorgzaam met elkaar om te gaan”, vertelt Kenny De Cuyper, verpleegkundig diensthoofd van de zorgzone geriatrie van ​ ​ ​ ​ GZA Ziekenhuizen. “Onze teams organiseren op elke afdeling ook een ontbijtbuffet, dat elk jaar erg in de smaak valt. En we starten de week met de filmdocumentaire “Rebels”, waarin ouderen vertellen over de uitdagingen waar ze vandaag mee geconfronteerd worden in de maatschappij.” 

Nadenken over de toekomst 

De week van de oudere zorgvrager is een sensibiliseringscampagne van de Vlaamse Ouderenraad, waarbij o.a. gemeenten, verenigingen, organisaties en zorginstellingen worden uitgenodigd om meer zichtbaarheid te geven aan ouderenzorg. Dit jaar staat de toekomst van ouderenzorg centraal. “Het is belangrijk om samen te kijken hoe we vandaag, morgen en in de toekomst het zorgaanbod kunnen blijven afstemmen op wat de (toekomstige) oudere met zorgnoden behoeft”, aldus Kenny. “Dat kan gaan over grote thema’s zoals betaalbare zorg, beschikbaarheid van aangepaste woonvormen en voldoende competente zorgverleners. Maar we staan ook stil bij hoe we de betrokkenheid van oudere zorgvragers kunnen vergroten en wat de bezorgdheden zijn die hen écht bezighouden.” 

In gesprek gaan 

“Het vraagt tijd om bewust in gesprek te gaan en te luisteren naar hoe je als zorgverlener en als team van betekenis kan zijn”, gaat Kenny verder. “En dat is vandaag eenvoudiger gezegd dan gedaan, met de continue evenwichtsoefening tussen enerzijds voldoende bedcapaciteit beschikbaar stellen om zoveel mogelijk ouderen te kunnen helpen, en anderzijds veilige zorg blijven garanderen met aandacht voor het welzijn van onze zorgverleners.” Mantelzorgers kunnen daarbij een belangrijke meerwaarde vormen. “Vaak worden mantelzorgers nog te weinig betrokken tijdens een ziekenhuisopname”, vertelt Kenny. “Dat willen we veranderen. Daarom starten we als proefproject met een mantelzorgbadge. Na een uitgebreid gesprek en goede afspraken kunnen mantelzorgers met die badge actiever participeren tijdens de hospitalisatie van hun familielid of naaste.” 

Geriatrie binnen GZA Ziekenhuizen 

Binnen GZA Ziekenhuizen zijn er zeven verblijfsafdelingen die gespecialiseerd zijn in geriatrische zorg. Daarnaast is er een campusoverschrijdend team interne liaison ter ondersteuning van zorg aan ouderen op andere verblijfsafdelingen. Ook is er op elke campus wekelijks ambulante dagactiviteit met diagnostiek en nazorgtrajecten voor kwetsbare thuiswonende ouderen en hun naasten. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GZA Ziekenhuizen

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en 465 artsen. Het ziekenhuis heeft 1 012 bedden ter beschikking.

Neem contact op met

Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk

+32 3 283 19 21

communicatie@gza.be

gzaziekenhuizen.be