“Agressie tegen zorgverleners compleet onaanvaardbaar”

Ziekenhuis aan de Stroom en stadsbestuur Antwerpen veroordelen aanval op MUG tijdens oudejaarsnacht

De directie van Ziekenhuis aan de Stroom (de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen op 1 april) en het Antwerps stadsbestuur veroordelen scherp de schandalige agressie tegen de MUG van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius tijdens oudejaarsnacht. De MUG was toen uitgerukt naar een patiënt ​ met – volgens de eerste informatie – een mogelijke hartstilstand. Doordat het voertuig werd geblokkeerd en aangevallen met vuurwerk, gingen kostbare minuten verloren. De politie moest ter plaatse komen om bijstand te verlenen zodat de interventie verder kon verlopen. Maar het MUG-team kon zijn shift niet meer afwerken.

  

"Elke seconde telt"

CEO Willeke Dijkhoffz, toekomstig CEO Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS): ​ 

“Als een MUG uitrukt, is er sprake van levensgevaar. Op zo’n moment telt elke seconde. Het is onaanvaardbaar dat mensen die dan al het mogelijke doen om mensen in levensgevaar te helpen worden verhinderd dat te doen, en daarbij zelfs aangevallen worden. De daders beseffen duidelijk niet dat het voertuig ook voor een dierbare of iemand uit hun omgeving kan uitgerukt zijn. Het spreekt voor zich dat we klacht zullen indienen voor het hinderen en beschadigen van een prioritair voertuig, en het bedreigen van zorgverleners.” 

Bart De Wever, burgemeester Antwerpen:

“Het lastigvallen of aanvallen van hulpverleners is van het laagste gedrag. Wie mensen in nood hulp ontzegt, en zich zelfs tegen hulpverleners keert, plaatst zich wat mij betreft volledig buiten onze samenleving. En dat mag niet zonder gevolgen blijven. Onze lokale politie onderzoekt dit zeer grondig om de daders te vatten, en ik vertrouw erop dat het gerecht hen de zwaarste straf zal opleggen.”

Els van Doesburg, toekomstig voorzitter ZAS: ​ 

“Onze ambulanciers worden vaak geconfronteerd met verbale agressie en verwijten of worden gefilmd tijdens de interventie. Het extreme incident van Oudejaarsavond is een nieuw dieptepunt. Onze mensen zorgen ervoor dat iedereen veilig en gezond kan feestvieren en dat net zij dan belaagd worden is een grens waar niemand over mag. Dit gedrag was in 2023 onaanvaardbaar, dat is het in 2024 en dat zal het alle komende jaren zijn. Daarom dienen we klacht in. Tot hier en niet verder. Wij staan als ziekenhuis en als stad achter onze zorgverleners.”

 

8000 MUG-ritten per jaar

De ziekenhuizen van ZAS hebben vier MUG’s in de stad. ​ ​ 

  • GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius: 1 MUG ​ 
  • ZNA Cadix: 1 MUG ​ 
  • ZNA Middelheim: 1 MUG samen met GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus (beurtrol per week) ​ ​ 
  • ZNA Jan Palfijn: 1 MUG samen met AZ Klina (beurtrol per week) ​ 

 ​ Op jaarbasis rukken de MUG's van ZAS ongeveer achtduizend keer uit.

 

MUG, PIT en ambulance 

Wanneer er nood is aan dringende hulpverlening, kan de 112-centrale verschillende hulpmiddelen uitsturen: een ziekenwagen, een paramedisch interventieteam (PIT) of een mobiele urgentiegroep (MUG). ​ ​ ​ 

Een ambulance rukt uit met twee ambulanciers. Die mogen een patiënt spalken, een verband plaatsen en zuurstof toedienen. Medische handelingen of pijnstilling geven mag niet. 

Een PIT (paramedisch interventie team) vult de ruimte in tussen een ambulance en een MUG (zie verder). De noodcentrale (112) stuurt een PIT als iemand er ernstig maar niet levensbedreigend aan toe is. Aan boord zijn een spoedverpleegkundige en een ambulancier. Het voertuig kan net als een ambulance een patiënt vervoeren. 

MUG staat voor Mobiele Interventie Groep. Een MUG is zowel qua uitrusting als bestaffing een mobiele spoeddienst. Aan boord zijn een spoedarts, een spoedverpleegkundige en nog meer uitrusting dan een PIT. Omdat een MUG geen patiënt kan vervoeren, rukt er altijd een ambulance mee uit. 

 

Fusie tot Ziekenhuis aan de Stroom

De vzw’s achter de Antwerpse ziekenhuizen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) ​ en GZA Ziekenhuizen willen op 1 april 2024 fuseren tot vzw Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Het gaat om de volgende erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder-en Jeugdpsyschiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Kaai 142, Regatta 
  • 099: Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

Astrid Schoenmaeckers

Communicatie, GZA Ziekenhuizen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GZA Ziekenhuizen

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en 465 artsen. Het ziekenhuis heeft 1 012 bedden ter beschikking.

Neem contact op met

Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk

+32 3 283 19 21

communicatie@gza.be

gzaziekenhuizen.be