Prestigieuze prijs voor Belgische onderzoeker naar prostaatkanker

Langere behandeling met bestraling werkt beter

Radiotherapeut dr. Piet Ost van het Iridium Netwerk kreeg op ESTRO-congres (European Society for Radiotherapy and Oncology) de Donal Hollywoord Award voor het onderzoek naar de behandeling van uitzaaiingen bij prostaatkanker. Daaruit bleek dat een langere behandeling met bestraling duidelijk beter was en minder kans op herval had. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In 2021 waren er in het Vlaamse Gewest 7794 nieuwe gevallen van prostaatkanker. Dat zijn er 21 per dag.

 

Minder kans op herval bij langere bestraling

Dr. Piet Ost:

“Een deel van de patiënten met prostaatkanker hervalt in de klieren in het bekken. Tot voor kort was het onduidelijk wat de beste aanpak was om dat herval te behandelen. Voor ons onderzoek hebben we een beperkte gerichte bestraling van een uitzaaiing in de klieren in het klein bekken (*) vergeleken met een bredere bestraling. Bij de korte, gerichte aanpak werd enkel het beperkte klierherval in drie sessies bestraald. Bij de langere behandeling in 25 sessies was er een preventieve bestraling van alle bekkenklieren. Na drie jaar opvolging bleek dat de langere behandeling beter is en de kans op nieuw herval duidelijk verkleint. Daarnaast zijn de bijwerkingen van beide types behandeling beperkt en vergelijkbaar.”

(*) Het klein bekken is het onderste deel van het bekken waar zich bij mannen de blaas, prostaat en endeldarm bevinden.

Het onderzoek liep in meerdere centra in België en andere landen en werd gesteund door Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker en Movember (Zwitserland).

 

Piet Ost is trots op de prestigieuze erkenning:

"Op persoonlijk vlak is de prijs de bevestiging van het harde werk en de toewijding die we in deze proef hebben gestoken. Professioneel gezien motiveert het om te blijven streven naar uitmuntendheid en om de grenzen in mijn vakgebied te verleggen. Het toont aan welke impact je op anderen kunt hebben en hoe belangrijk het is om een erfenis van innovatie en inspiratie achter te laten.”

De jury beoordeelde op basis van de helderheid, de ondersteunende gegevens, de wetenschappelijke nauwkeurigheid, het potentieel belang, de innovatie en de interdisciplinariteit van het onderzoek. De award werd uitgereikt op het Europees congres voor radiotherapie (ESTRO) in Glasgow. Daar stelde dr. Ost de eerste resultaten van zijn onderzoek voor.

 

Over het Iridium Netwerk

Sinds zijn oprichting in 2006 is het Iridium Netwerk uitgegroeid tot het grootste radiotherapienetwerk van België. Het is de enige aanbieder van radiotherapie voor de drie ziekenhuisnetwerken in de regio Antwerpen-Waasland: Netwerk ZAS, HELIX en MIRA.

Samen bouwen zij het Iridium Netwerk verder uit tot een toonaangevend expertisecentrum met een internationale reputatie. Het hoofdkwartier en het algemeen secretariaat bevinden zich in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus in Wilrijk. Het werkingsgebied van het Iridium Netwerk omvat meer dan 1,5 miljoen inwoners. In 2023 voerde het netwerk meer dan 6 000 behandelingen uit.

(*) Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is het netwerk van ZNA en GZA Ziekenhuizen.

Astrid Schoenmaeckers

Communicatie, GZA Ziekenhuizen
Het groene deel toont de brede bestraling, het rode is de plaats waar de uitzaaiing zich bevindt.
Het groene deel toont de brede bestraling, het rode is de plaats waar de uitzaaiing zich bevindt.
Dr. Piet Ost (rechts) neemt de Donal Hollywoord Award in ontvangst voor het onderzoek naar de behandeling van uitzaaiingen bij prostaatkanker. Links op de foto staat dr. Emmanouil Fokas, ​ chairman voor de awardsessie op ESTRO.
Dr. Piet Ost (rechts) neemt de Donal Hollywoord Award in ontvangst voor het onderzoek naar de behandeling van uitzaaiingen bij prostaatkanker. Links op de foto staat dr. Emmanouil Fokas, ​ chairman voor de awardsessie op ESTRO.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GZA Ziekenhuizen

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en 465 artsen. Het ziekenhuis heeft 1 012 bedden ter beschikking.

Neem contact op met

Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk

+32 3 283 19 21

communicatie@gza.be

gzaziekenhuizen.be